top of page
salin-HER-mix01.jpg

#HER Mix 01 by Salin

// Athens, 21/02/2020
// Melodic Techno
// Link: HER mix 01 
[GR]

 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική, τι σε τράβηξε στο DJing;

 

Το ενδιαφέρον μου για τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, όταν έκανα τα πρώτα μου μαθήματα στην κιθάρα. Πάντα με φανταζόμουν να έχω κάποια ενασχόληση με τη μουσική, οποιουδήποτε είδους. 

Ακόμα και όταν σταμάτησα τα μαθήματα κιθάρας, εξακολουθούσα να σκαλίζω μόνη μου μελωδίες. Πολλά χρόνια μετά,αφού είχα κάνει τις πρώτες μου σπουδἐς πἀνω στην φωτογραφία, ξεκίνησα να πηγαίνω σε events ηλεκτρονικής μουσικής,και τότε κατάλαβα πως θέλω να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. 

Βλέποντας όλους τους αγαπημένους μου DJs να εκφράζονται μέσω της μουσικής και να κάνουν το κοινό τους να διασκεδάζει, να το μεταφἐρουν σε ένα “ταξίδι” διαφορετικό από όλα τα άλλα, είναι αυτό που με έκανε  να σκεφτώ “Γιατί όχι κι εσύ;”῾


 

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να κάνεις μια αξιοσέβαστη καριέρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Τι σημαίνει «καριέρα» για σένα;

 

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερὠτησης. “Καριέρα” για μένα σημαίνει να είμαι δημιουργική και παραγωγική σε αυτό που κάνω. Να μεταδίδω τον συναισθηματισμό μου κάθε φορά που παίζω κάπου μουσική, ή μέσα από τη μουσική που γράφω. Να καταλάβει το κοινό τη Salin και αυτό που θέλει να πει μέσα από τη μουσική της. 

Το να κάνει κάποιος μία αξιοσέβαστη καριέρα στην Ελλάδα μπορεί να είναι χρονοβόρο, καθώς όλα χρειάζονται τον χρόνο τους, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πιστεύω πως το κλειδί σε αυτό είναι να βάζεις όλο σου το είναι, να το αγαπάς πραγματικά και να δουλεύεις σκληρά γι’ αυτό. Και όπως πολύ σωστά λένε, ο επιμένων νικά.

 

 

Πιστεύεις πως αντιμετώπισες περισσότερες δυσκολίες λόγω του φύλου σου κι αν ναι, μπορείς να μας μιλήσεις γι’ αυτές; Είναι εύκολο για μια γυναίκα να αναδειχθεί στη χώρα μας;

 

Η αλήθεια είναι πως την περίοδο που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το DJing, όλο και περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως έκαναν την εμφάνισή τους με ραγδαία εξέλιξη και θεωρούνταν αυτό που λέμε “the next big thing”. Έτσι κι εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος ήθελε να δει περισσότερες γυναίκες στον χώρο και αυτό ίσως ήταν κάτι που με ευνόησε. Επιπλέον, είχα την τύχη να έχω κοντά μου εξ αρχής ανθρώπους της σκηνής, έμπειρους και καταρτισμένους, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα και συνέβαλαν στην εξέλιξή μου. Θεωρὠ πως μία γυναίκα μπορεί να αναδειχθεί στη χὠρα μας - κάποιες πιο εύκολα, άλλες πιο δύσκολα, πιστεύω, ὀμως, πως έχει να κάνει πολύ με το πόσο προσπαθείς μέρα με την μέρα να γίνεις καλύτερη σε αυτό που κάνεις.

 

Ποιά είναι η λογική και η τακτική που ακολουθείς στη δουλειά σου; Έχεις κάποιους κανόνες στο κεφάλι σου που θεωρείς απαράβατους;

 

Όσον αφορά τις συνεργασίες μου αρχικά επιδιώκω να υπάρχει μία καλή επικοινωνία, ώστε να καταλαβαίνω ακριβώς ποιες είναι οι απαιτήσεις του εκάστοτε event, μαγαζιού  και των ίδιων των συνεργατών μου, αλλά και αντίστροφα, να νιώθω πως καταλαβαίνουν κι εκείνοι ποια είναι η Salin και τι μπορεί να προσφέρει. 

Σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να πω πως έχω απαράβατους κανόνες, καθώς σε όλες τις συνεργασίες που είχα μέχρι τώρα υπήρξε σωστή επικοινωνία, ώστε να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα για όλους.


 

Πώς θα χαρακτήριζες τον ήχο σου; Ποιά διαδικασία ακολουθείς, όταν επιλέγεις μουσική; Προσπαθείς να ακολουθείς τη μόδα στον ήχο;

 

Ο ήχος μου χαρακτηρίζεται από δυνατά μπάσα και progressive ή trance μελωδίες, κατά βάση. Κάθε φορά που καλούμαι να παίξω κάποιο set, περνάω πολλές ώρες ακούγοντας παραγωγές και set των καλλιτεχνών που θα ανοίξω ή θα κλείσω. Επιλέγω μουσικές βάσει του ύφους μου, και βάσει του τι θέλω να μεταφέρω στον κόσμο. Θεωρώ πως είναι υποχρέωση του κάθε DJ και παραγωγού να παρακολουθεί τις αλλαγές που γίνονται ανά διαστήματα στην μουσική βιομηχανία και να εμπνέεται από αυτές. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που περιμένω πως και πως να έρθει το release date συγκεκριμένων tracks και να τρέξω να τα προμηθευτώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα προτιμήσω και κυκλοφορίες δεκαετιών πίσω. Προτιμώ να μην περιορίζομαι από τη μόδα στη μουσική, επιλέγω κομμάτια με βάση το συναίσθημα που μου προκαλούν και με βάση το προσωπικό μου γούστο.

 

Παραγωγός και DJ, ή ένα από τα δύο; Αν έπρεπε να επιλέξεις κάποιο, ποιό θα ήταν αυτό και γιατί;

 

Η παραγωγή με το DJ σχετίζονται άμεσα, αν και είναι δύο πράγματα πολύ διαφορετικά. Πιστεύω πως κάνοντας το ένα, σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος και στο άλλο. Από την μία μιξάρεις κομμάτια μεταξύ τους, από την άλλη μιξάρεις και επεξεργάζεσαι ήχους. Για να πετύχεις πιστεύω πως πρέπει να κάνεις και τα δύο, καθώς αποκτάς καλύτερη αντίληψη του πως πρέπει να γράφεις και αντίστοιχα να παίζεις. Είναι μεγάλο δίλημμα αυτό για μένα, καθώς μέσω της παραγωγής, αλλά και του DJ μπορώ να εκφραστώ και να πω αυτό που θέλω. Η παραγωγή, όμως, είναι το εργαλείο με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις κάτι εξ ολοκλήρου δικό σου, κάτι μοναδικό, το οποίο θα σε διαφοροποιήσει. Αν, τελικά, έπρεπε να επιλέξω ένα από τα δύο, λοιπόν, θα επέλεγα την παραγωγή.

 

Τι λείπει από την ηλεκτρονική/χορευτική μουσική σκηνή στη χώρα, τι λείπει από την Αθηναϊκή clubland;

 

Αυτό που θεωρώ πως λείπει από την Αθηναϊκή clubland είναι η διασκέδαση χωρίς ταμπού. Να βρίσκεται το κοινό σε έναν χώρο όπου θα νιώθει άνετα και θα είναι απελευθερωμένο, να ζήσει την εμπειρία του κάθε event μοναδικά και ελεύθερα, μαζί με του υπόλοιπους. Λείπει ένας πολυχώρος με διαφορετικά stages και διαφορετικά είδη μουσικής, ή δραστηριοτήτων, ώστε να περάσει η διασκέδαση σε ένα άλλο επίπεδο πέρα της απλής παρεύρεσης σε κάποιο event.

 

Ποιά είναι η Salin έξω από το booth και ποιές διαφορές, ή κοινά έχει από το κορίτσι που βλέπουμε πίσω από τα decks;

 

Η Salin, ή αλλιώς η Αλίκη είναι ένα κορίτσι 25 χρονών με πολλά ενδιαφέροντα ανά τα χρόνια. Έχω ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης όπως τον χορό, τη φωτογραφία και πλέον τη μουσική. Είμαι ένα άτομο πολύ αισιόδοξο, χαρούμενο και κοινωνικό κι αυτό αποτυπώνεται και στο booth. Κάνω αυτό που αγαπάω με πολλή χαρά κι αγάπη, είμαι 100% ο εαυτός μου. Η μόνη διαφορά με το κορίτσι στο booth, είναι πως στην πραγματική ζωή δεν κουνιέμαι συνεχώς σαν “κομπρεσέρ” όπως συνήθως κάνω, όταν παίζω.

Ποιά είναι τα όνειρά σου και πώς έχεις σκοπό να τα κυνηγήσεις, ώστε να τα πραγματοποιήσεις;

 

Στα όνειρα που κάνω είναι να καταφέρω να φτάσω μουσικά το επίπεδο των DJs/παραγωγών που θαυμάζω όλα αυτά τα χρόνια και να μοιραστώ μαζί τους το booth, ή, γιατί όχι, το studio. Τα πλάνα που έχω προς το παρόν είναι να ασχοληθώ πιο ενεργά με την παραγωγή και μελλοντικά να δοκιμάσω να φύγω στο εξωτερικό και να δοκιμαστώ στη μεγάλη “αρένα”. Για την πραγματοποίηση όλων αυτών, βέβαια, χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά που είμαι παραπάνω από διατεθειμένη να κάνω.

 

Τι θα άλλαζες στον κόσμο, αν είχες όλη τη δύναμη στα χέρια σου;

 

Πολλά θα άλλαζα στον κόσμο... Θα ήθελα να μην υπήρχαν φυλετικές, κοινωνικές διακρίσεις, καθώς και διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού. Έτσι δεν θα αγωνιζόμασταν πια για ίσα δικαιώματα και ίσες απολαβές. Η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν θα ήταν θέμα συζήτησης, θα ήταν γεγονός. Και τέλος, η προστασία του περιβάλλοντος θα ήταν προτεραιότητα του κάθε πολίτη. 

Πού μπορεί να σε ακούσει κάποιος-α; Τι έχεις προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον;

 

Το μέρος που θα με βρείτε να παίζω είναι η νέα και πολύ αγαπημένη προσθήκη που έγινε αυτή τη σεζόν στην clubland - αυτό δεν είναι άλλο από το Black Hole, στο οποίο είμαι resident DJ. Επίσης είμαι μέλος της ομάδας Alt Grounds, ιδρυμένη από τους πολύ αγαπημένους μου Reign of Time, η οποία πραγματοποιεί events με μία ξεχωριστή και alternative αισθητική, όπως το Neoclassical Grounds σε συνεργασία με το Communitism, μία γιορτή για όλο τον κόσμο.

 

Κάνε μας μια περιγραφή του mix που έστησες για το HER και ποιά λογική ακολούθησες κατά τη δημιουργία του. Τι θέλεις ιδανικά να προσφέρεις σε αυτούς που θα το ακούσουν;  

 

Στο mix που ετοίμασα για το HER, έχω χρησιμοποιήσει κατά βάση κομμάτια που είναι για μένα “signature” το τελευταίο χρονικό διάστημα εντός και εκτός booth. Είναι κομμάτια που έχω ακούσει ώρες ατελείωτες και ακούω εννοείται μέχρι και σήμερα. Πιστεύω πως κάθε ένα από αυτά βγάζει ένα διαφορετικό και παράλληλα έντονο συναίσθημα, διαφορετικού χαρακτήρα. Μέσα από αυτό το mix, θα ήθελα να καταλάβει ο καθένας με τον τρόπο του, ποια είναι η Salin.

- Q&As with Salin -

When did you start playing music; what drew you to DJing?

 

My interest in music appeared at an early age, when I first started having guitar lessons. I always dreamed of having some kind of relation to music.

Even when I stopped the guitar lessons, I kept playing on my own discovering melodies. The years went by, and after I finished my studies in photography, I started going to electronic music events. That was when I realized that I wanted to become part of this kind of music.

Watching all of my favorite DJs express themselves through music, entertaining their audience, taking it on a "journey" like never before, is what made me think "Why not me, too?"


 

How difficult is it to make a respectable career right now in Greece? What does 'career' mean to you?

 

I will begin answering the second part of the question. A "career" for me means being creative and productive in what I do. To convey my emotion every time I play music in a venue, or through my productions. I want the audience to understand who Salin is and what she wants to express through her music.

Making a respectable career in Greece can be quite time consuming, but not impossible. I think the key to this is to ‘go all in’, to really love what you are doing and to work hard for it. And as the Greeks say, “he who persists, wins the battle”.

 

Do you think you have encountered more obstacles in your career as a DJ because of your gender, and if so, can you talk to us about them? Is it easy for a woman in Greece to emerge in this industry?

 

The truth is that by the time I began DJing, more and more women around the world were making their appearance and were considered the "next big thing". So, here in Greece, people wanted to see more women in the field, and that was something I liked.

I was also lucky enough to have experienced and knowledgeable professionals by my side, who believed in me from day one and contributed to my development. I think that women nowadays have more chances to emerge - some in an more difficult way than others, I believe, but it has a lot to do with how much you strive to be better at what you do.

 

What tactics do you follow in your work? Do you have any rules of your own in partnerships that you never break?

 

As far as my partnerships are concerned, I strive to establish good communication so that I understand exactly what the requirements of each event, venue and partners are, and vice versa, to feel that they understand who Salin is and what she has to offer.

At this point I cannot say that I have any specific rules in place, as in all the collaborations I have had so far there has been proper communication, ending in a beautiful result for all parties.


 

How would you characterize your sound? What process do you follow when choosing music? Are you following music trends?

 

My sound is characterized by loud basslines and progressive or trance tunes, mostly. Whenever I am asked to perform, I spend many hours listening to productions and sets of artists that I will open or close. I choose my music based on my style, and on what I want to convey to the audience. 

Regarding trends, I think it is every DJ’s and producer’s responsibility to keep an eye on the changes happening in the music industry and be inspired by them. Personally, there have been many times when I waited for release dates to buy specific tracks, but that doesn't mean I do not include tracks dating to previous decades. I prefer not to be limited to trends, but rather choose tracks based on my feelings and my personal taste.

 

Producing and DJing, or one of the two? If you had to pick one, what would that be and why?

 

DJing and music production are directly related, though at the same time, they are quite different. My opinion is that practicing the one helps you improve in the other. On the one hand, in DJing, you combine and mix tracks together, while on the other hand you mix sounds. To succeed, I believe you need to do both, as you gain a better understanding of how to produce and play respectively. 

It's a huge dilemma for me, since through both production and DJing I have the chance to express myself. Music production though, is the tool with which you can create something entirely of your own, something unique that will differentiate you. For that reason if I had to choose one of the two, I would choose production.

 

What is missing from the electronic / dance music scene in the country; what is missing from the Athenian clubland?

 

What I think is missing from the Athenian clubland is having a space to have fun without experiencing taboos. The audience should feel comfortable and liberated in venues, in order to experience each event uniquely and freely. There is also a lack of multi-stage spaces with with different types of music, or activities, so that the clubbing experience advances to another level, beyond just attending an event.


 

Who is Salin outside the DJ booth and what are the differences -or commonalities- with the girl we see on decks?

 

Salin, or -actually- Alice, is a 25-year-old girl who had several interests over the years. I have been involved in various forms of art, such as dance, photography, and now, music. I am a very optimistic, pleasant and sociable person and this is also reflected in the booth. I do what I love with great joy, and I feel I am 100% myself. The only difference with the girl in the booth, is that in real life I don't always shake like a "compressor" like I usually do when playing.

 

What are your dreams and how do you plan to pursue them?

 

My dream is to be able to reach the level of DJs and producers I admire, and to share with them the booth, or, why not even the studio. My current plans include getting more involved with music production and to go abroad and try myself in the big arena. Those, of course, require a lot of hard work that I am more than willing to put into.

 

What would you change in the world if you had all the power in your hands?

 

I would change a lot in the world ... I wish there was no racial, social, and sexual discrimination. People would no longer need to fight for equal rights and equal pay. Gender equality would not be a matter of debate, it would be a fact. And lastly, protecting the environment would be a priority for every citizen.

 

Where can anyone listen to you? What have you planned for the immediate future?

 

You may find me DJing in the new, and much loved, addition to the Athenian club scene, the Black Hole, where I'm a resident DJ. I am also a member of the Alt Grounds group, founded by my very beloved Reign of Time, who organize events with a unique and alternative aesthetic, such as the ‘Neoclassical Grounds’ sessions, which are events in collaboration with Communitism; a celebration for everyone.


 

Describe a bit the mix you set up for HER and what process you followed in creating it. What do you wish to convey to those who will listen to it?

 

In my mix for HER, I've used my latest "signature" tracks, to which I’ve listened both on and off the booth for endless hours. I believe that each of them creates a different, and at the same time, strong feeling. Through this mix, I would like everyone to understand who Salin is.

bottom of page