top of page
HER-mix-03-nadja.jpg

#HER Mix 03 by Nadja

// Athens, 25/06/2020
// Techno
// Link: HER mix 03

[gr]

 

Πότε ξεκίνησε η επαφή σου με την ηλεκτρονική μουσική; Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες που σε τράβηξαν στον συγκεκριμένο ήχο και πώς το εξέλιξες ακουστικά;

 

Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τον ήχο της ηλεκτρονικής μουσικής ήταν σε νεαρή ηλικία: στο αυτοκίνητο του πατέρα μου είχε μια κασέτα με το άλμπουμ του Jean Michelle Jarre "Oxygène", το οποίο έπαιζε πάντα μετά τους αγαπημένους του Disco και Rock 'n' Roll ύμνους στα μεγάλα ταξίδια μας στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, η ηλεκτρονική μουσική γινόταν όλο και πιο δημοφιλής και προσβάσιμη και σταδιακά την ερωτεύτηκα μέσω καλλιτεχνών όπως οι Robert Miles, Sasha, Deep Dish, James Holden, Booka Shade και Ellen Alien.

 

Πότε αποφάσισες πως θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική, γιατί, ποιος/ποιοι επηρέασαν αυτή σου την απόφαση;

 

Δεν νομίζω ότι αποφάσισα ποτέ να το κάνω επαγγελματικά, ως επί το πλείστον μου κίνησε την περιέργεια η διαδικασία του mixing, πώς μπορώ να εκφραστώ μέσα από τη μουσική, πόσο χαρούμενη αισθάνομαι κάθε φορά που φοράω τα ακουστικά μου! Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν γνώρισα τον Apnia, ο οποίος μου έδειξε τα βασικά και υπήρξε ο μέντορας μου σε όλη την πορεία μέχρι τώρα. Όταν ένιωσα αρκετά σίγουρη ώστε να το μοιραστώ, άρχισα να ανεβάζω sets στο διαδίκτυο και τα πράγματα ξεκίνησαν από εκεί.

 

Τι είχες στο μυαλό σου όταν μπήκες επαγγελματικά στη φάση, ποια ήταν τα όνειρά σου και τι ήθελες να προσφέρεις/να καταφέρεις;

 

 Η μουσική για εμένα είναι έκφραση, επικοινωνία, ευτυχία! Ελπίζω ότι, κάθε φορά που παίζω μουσική ή δημιουργώ την δική μου, μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, να επικοινωνώ με τους ανθρώπους που επιλέγουν να με ακούσουν και να τους κάνω αισθάνονται τόσο ευτυχείς όσο εγώ. Αυτό είναι το όνειρό μου.

 

Ζεις από τη μουσική, ή ασχολείσαι και με άλλα πράγματα;

Θα ήθελα πολύ να απασχολούμαι με μουσική 24 / 7, αλλά έχω και άλλα ενδιαφέροντα και επαγγελματικές ασχολίες. 

 

Μέχρι πρόσφατα ζούσες στην επαρχία και από εκεί ξεκίνησες. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες λόγω αυτού; Πιστεύεις πως μπορεί κάποιος-α να κάνει καριέρα από την επαρχία, υπάρχουν διέξοδοι εκεί για κάποιον που ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική;

 

Πιστεύω, σταθερά και χωρίς αμφιβολία ότι αν πραγματικά αγαπάς κάτι, θα βρεις πάντα τον τρόπο να το κάνεις, ξεπερνώντας τα εμπόδια κι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα βρεθούν στο δρόμο σου. Έχω αντιμετωπίσει αρκετές, ενώ ζούσα στην Κρήτη, μερικές αντιμετωπίζω ακόμα και τώρα που ζω στην Αθήνα. Ωστόσο, επιλέγω να βρω τρόπους να τις ξεπεράσω, από το να επιτρέψω να με κρατήσουν πίσω και το Internet έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μέσω podcasts για online ραδιοφωνικές εκπομπές και κανάλια, καθώς και προβολή μέσω των social media κατάφερα να κάνω τον ήχο μου γνωστό στον κόσμο. Νομίζω ότι αν είσαι συνεπής, αγαπάς αυτό που κάνεις και φαίνεται, η διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη.

 

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον/α που ζει στην επαρχία και θέλει να κάνει καριέρα στον συγκεκριμένο χώρο; Πώς θα μπορούσαν να εξαλειφθούν κάπως οι δυσκολίες για τους νέους;

 

Όπως ανέφερα, αν αγαπάς κάτι και είσαι συνεπής, θα βρείς πάντα τον τρόπο. Μην αφήνετε τις δυσκολίες να σας κρατήσουν πίσω, να ονειρεύεστε, να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Και πάνω απ 'όλα, η συνεχής εξάσκηση μας κάνει καλύτερους!

 

Συμμετείχες σε διαγωνισμό του Carl Cox και βγήκες νικήτρια, με «έπαθλο» να τον ανοίξεις σε εμφάνισή του. Πώς ένιωσες για όλο αυτό, πώς ήταν εκεί, είχες την ευκαιρία να τον γνωρίσεις;

 

Νομίζω ότι πρέπει να διάβασα εκείνο το email μερικές εκατοντάδες φορές για να είμαι απόλυτα σίγουρη, ένιωσα τόσο υπερήφανη αλλά και λίγο αγχωμένη που θα συναντούσα τον κ. Cox, για να είμαι ειλικρινής. Όμως, είναι τόσο φιλικός και γλυκός, πάντα χαμογελαστός και μου έδωσε πολύτιμες συμβουλές. Αυτός ήταν ένας διαγωνισμός που διοργανώθηκε από τη Honda Racing και το Mixcloud, στην πραγματικότητα. Το winning mix επιλέχθηκε από τον Carl Cox με μεγάλο βραβείο να τον «ανοίξω» στο closing party της Honda στους αγώνες Isle of Man TT Races. Ήμουν επίσης φιλοξενούμενη της Honda κι έτσι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον τελικό αγώνα μαζί με την ομάδα τους. Ήταν πραγματικά ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο!

 

Ποιες θεωρείς ως τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας σου ως τώρα και γιατί;

Την πρώτη φορά που ανέβασα ένα mix online, την πρώτη φορά που με κάλεσαν να παίξω κάπου ως guest, την πρώτη φορά που κέρδισα ένα διαγωνισμό, την πρώτη φορά που έπαιξα στο εξωτερικό, την πρώτη φορά που έπαιξα με έναν από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες και την πρώτη μου μουσική κυκλοφορία.

 

Μίλησέ μας για το label σας και την πρόσφατή σου κυκλοφορία. Ποια είναι τα πλάνα σας και οι στόχοι, τι ελπίζετε να επιτύχετε μέσα από αυτή την κίνηση;

 

Μια από τις πιο περήφανες στιγμές μου! Αυτή η κυκλοφορία είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα, και πιστεύω ότι έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και ένα νέο, διασκεδαστικό κόσμο για να εξερευνήσω. Περιλαμβάνει τα δύο πρώτα πρωτότυπα κομμάτια μου, «So Mia» και «Teebuck» και είχα την τύχη να προσθέσω ένα εξαιρετικό remix του «So Mia» από τον Argie. Η κυκλοφορία φιλοξενήθηκε στη νέα μας προσπάθεια, τη SUB. EQ Music. 

Η SUB.EQ Music είναι μια μη κερδοσκοπική δισκογραφική εταιρεία με βάση το Άμστερνταμ, που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τον καλλιτέχνη. Συνδέει το όραμα μιας ομάδας στενών φίλων που μοιράζεται τις ίδιες απόψεις για τη μουσική και επικεντρώνεται στην προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών με το κατάλληλο artwork και αισθητική στην προώθηση. Ο ρόλος της δισκογραφικής είναι να εξυπηρετήσει τη σκέψη και την έμπνευση της κάθε κυκλοφορίας και να την κάνει διαθέσιμη σε όλους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε την πρώτη κυκλοφορία συλλογής σε βινύλιο, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσα στο 2020.


 

Οι γυναίκες DJ είναι πλέον πολλές και έχουν visibility. Θεωρείς πως θεωρούνται ίσες με τους άνδρες συναδέλφους; Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα και τι είναι αυτά που σε ενοχλούν στη συγκεκριμένη εξίσωση;

 

Νομίζω ότι από την εμφάνιση των social media και των online music platforms, όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ίσες ευκαιρίες να επιδείξουν την δουλειά τους. Το ταλέντο είναι πάνω από το φύλο και τη φυλή. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο όλοι είναι ίσοι και αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι, πιστεύω πως αυτό συμβαίνει κυρίως. 

 

Το ίντερνετ αν και δίνει βήμα και εύκολη πρόσβαση στην τέχνη και τη μουσική πολλών καλλιτεχνών είναι πολλές φορές επίσης ένας πολύ τοξικός τόπος, όπου κάποιοι κρυμμένοι πίσω από τα πληκτρολόγιά τους έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν χολή προς πάσα κατεύθυνση. Συνήθως οι γυναίκες καλλιτέχνιδες και μη ανήκουν στην κατηγορία των «εύκολων στόχων». Ποια είναι η άποψή σου για όλο αυτό, έχεις δει κάτι που σε έχει στεναχωρήσει/εξοργίσει αφάνταστα και τι έκανες γι’αυτό;

Δεν καταλαβαίνω, ούτε τα πάω καλά με την αρνητικότητα και πιστεύω ότι μεγαλώνει μόνο όταν την τροφοδοτούμε. Δυστυχώς, υπάρχει αρκετή γύρω μας, είναι τόσο εύκολο να εκφράσει ο καθένας οτιδήποτε και να επικρίνει τα πάντα στο Internet. Φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι πιο εύκολα διατεθειμένοι να αναδείξουν τον χειρότερο εαυτό τους. Όμως, στο τέλος της ημέρας εμείς αποφασίζουμε αν θα το αφήσουμε να μας επηρεάσει ή όχι. 

 

Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδιά σου για το μέλλον;  

 

Να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, να πειραματίζομαι με φρέσκους και συναρπαστικούς τρόπους για να παίζω και να δημιουργώ τη δική μου μουσική. Θα επικεντρωθώ επίσης σε νέες ιδέες για την SUB.EQ Music και νέα projects που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

 

Μίλησέ μας για το mix που ετοίμασες για το #HER. Τι ήθελες να εκφράσεις, πώς έκανες την επιλογή των κομματιών, ποιο είναι το μουσικό σου ύφος;

Η προετοιμασία ενός mix είναι πάντα μια πολύ συναρπαστική διαδικασία για μένα, το ότι μπορώ να μετατρέψω σε μουσική ό, τι με εμπνέει εκείνη τη δεδομένη στιγμή και να ταξιδέψω μαζί τον ακροατή. 

- Q&As with Nadja -

[en]

 

When did you first become involved with electronic music? Who were the artists you looked up to and how did you develop your sound?
 

I first experienced the sound of electronic music at a young age, in my father’s car. He had this tape of Jean Michelle Jarre’s album “Oxygène”, which would always play after his favourite Disco and Rock ‘n’ Roll anthems, on our long travels through Greece. Soon after, electronic music was becoming more popular and accessible and I gradually fell in love with it, through artists such as Robert Miles, Sasha, Deep Dish, James Holden, Booka Shade and Ellen Alien, to name a few. 

 

When did you decide that you would be interested in music at a professional level, what was the reason and who influenced your decision?

I don’t think I actually ever decided to do this professionally, I was mostly intrigued by the mixing process, how I could express myself through music, how happy I felt every time I put my headphones on! It all started in 2012, when I met Apnia, who showed me the ropes and has mentored me ever since. When I felt confident enough to share, I started uploading my sets online, and things went from there. 

 

 

What did you have in mind when you entered the scene professionally, what were your dreams and what did you want to achieve?
 

Music to me is expression, communication, happiness! Hopefully, every time I mix music or produce my own, I can express my feelings, communicate with the people who choose to listen to me and make them feel as happy as I do during the process. That is my dream.

 

Do you make a living as an artist?
 

I would love to occupy myself with music 24/7, but I also have other interests and professional endeavours. 

 

You were living in the countryside until recently, and also began your career there. Did you face any difficulties because of this? Is it possible to build a career in the Greek province, especially in terms of having or lacking resources and outlets regarding electronic music?
 

I frimly believe that if you love something, you will always find the way, overcoming obstacles, no matter the difficulties. I have faced quite a few, while I lived in Crete and I still face some now that I live in Athens. However, I choose to find ways to overcome them, than allow them to hold me back and the Internet has played a major role in that. Through podcasts for online radio shows and channels, plus some social media exposure, I’ve managed to get my sound out there and slowly get noticed. I think if you’re consistent, you love what you do and that comes through, it will make the process a lot easier.

 

What advice would you give to youth living in the countryside, wishing to pursue a career in electronic music? How could the difficulties you faced be eliminated?
 

As I mentioned above, if you love something and you are consistent, you will always find the way. Don’t let difficulties get the best of you, keep dreaming, trust your instinct. Oh, and above all, practice makes perfect!

 

One of your highlights was participating and winning Carl Cox’s competition with a "prize" to  join him on the decks at the Honda TT Revolution closing party. Talk to us about this experience.
 

I think I must have read that email a hundred times to make sure, I felt so proud and honored and of course a little bit nervous having to meet Mr. Cox, to be honest. But, he is so friendly, sweet, always with a big smile on his face and he gave me valuable feedback and advice. 

The competition was organized by Honda Racing and Mixcloud and the winning mix was selected by Carl Cox himself, the grand prize being opening for him at Honda’s closing party at Isle of Man TT Races. I was also Honda’s guest, which meant I got to watch the final race with their team. It was truly an amazing weekend!


 

Which do you consider to be your biggest moments of your career so far and why?

 

The first time I uploaded a mix, the first time I was booked as a guest DJ, the first time I won a competition, the first time I played abroad, the first time I got to play with one of my favourite artists and my first release.

 

Talk to us about your label and your most recent release. What are your plans and what do you wish to achieve?
 

One of my proudest moments! This release is very special to me, and I feel it has opened a new chapter and a new world of fun stuff to enjoy and explore. It includes my first two original tracks, ‘So Mia’ and ‘Teebuck’ and I was lucky enough to add a great remix of ‘So Mia’ by Argie. The release was hosted on our new endeavour SUB.EQ Music.

SUB.EQ Music is an Amsterdam based, non-profit, record label founded in order to support the artist. It connects the vision of a like-minded group of close friends and focuses on showcasing inspirations and ideas with the appropriate artwork and promotional aesthetic. The label's role is to serve the intentions and feelings of every music release and make it available to everyone. We are currently working on our first vinyl compilation, which will be available later this year.


 

Female DJs now gain more and more visibility. Do you think they are considered equal to their male colleagues or do we still have a long way to go?

What are your thoughts on this? 

I think that with the appearance of social media and online music platforms, all artists have an equal opportunity to showcase what they are all about. Talent is above gender and race. So, in that context everyone is equal and treated as such and I believe that is mostly the case. 

 

The Internet is currently an important portal for artists to showcase art and music. However,let us not forget the negative side of technology: using for abusing. People hidden behind their keyboards spreading negative judgment with no critical thinking. Female artists have lately become "easy targets". What is your view on all this?

 

I don’t understand or deal well with negativity and I believe it only grows if you feed it. Unfortunately, there’s plenty to go around, being so easy to express anything and criticize everything on the Internet - it seems that people are more inclined to bring out their worst selves. But ultimately, we get to decide if we will let it affect us or not.


 

What are your dreams and future plans?

 

To keep doing what I do, experiment on fresh and exciting ways to mix and produce my own music. I’ll also be focusing on new ideas for SUB.EQ Music and some new projects that are on the way.


 

Tell us about the mix you recorded for #HER. What do you wish to express through it?

 

Preparing a mix is always a very exciting process for me; being able to transform into music whatever inspires me at that given moment and then embarking on a journey with the listener. 

Copy of HER_COLOR_edited.png
Copy of HER_COLOR_edited.png
bottom of page